Moje služby

Zde si můžete udělat představu o mých službách, přístupu ke spolupráci a výrobních postupech.

Celkové snímatelné náhrady kvalitně a ekonomicky

Jsem autorkou specifického výrobního postupu celkových snímatelných náhrad na základě bifunkčního otisku a také postupu s využitím stávajících již nošených náhrad. Tyto postupy jsou časově a ekonomicky velmi výhodné jak pro laboratoř, tak pro ordinaci (mj. snižují počet nutných návštěv pacienta) a umožňují opakovatelně úspěšné výsledky i u složitých případů. Navíc nezbytně nevyžadují dlouholeté zkušenosti a erudici ošetřujícího lékaře ve zhotovování snímatelných náhrad – pouze ochotu pozměnit některé konvenční procedury. Zavedení potřebných změn do běžné praxe je nenáročné, nevyžaduje takřka žádné náklady a vede k úspěšně reprodukovatelným zásadně přesnějším a estetičtějším výsledkům než postupy konvenční. Veškeré potřebné informace ráda předám i přímo na vašem pracovišti.

Vysoce atraumatické 3D tištěné skeletové náhrady

Nejmodernější technologií v portfoliu mých služeb jsou vysoce přesné atraumatické skelety z CoCr vyrobené 3D tiskem metodou laserového sintrování. Tištěné skelety posouvají tento typ náhrady na jinou úroveň funkčnosti a komfortu – lze je zhotovit s dosud nedosažitelnou přesností a gracilitou při zachování značné pevnosti a rigidity, což zásadně eliminuje tahové a tlakové devastační síly působící na kotevní zuby. Ze skeletové náhrady se tak stává moderní rehabilitační nástroj s nesrovnatelně vyšším komfortem pro pacienta a nesrovnatelně příznivějšími klinickými vlastnostmi než umožňuje konvenční licí technika.
Skeletové náhrady mají „špatnou pověst“ coby náhrady devastující zbylý chrup díky tahovým a tlakovým silám působícím na kotevní zuby jak při nošení, tak při nasazování a sundávání skeletu. Jak známo, tyto devastační síly jsou zapříčiněny primárně nepřesnostmi v konstrukci skeletu, ať už způsobenými lidským faktorem, nebo, a to především, technologickými omezeními konvenční licí techniky. Vysoká přesnost zhotovení tištěných skeletů umožňuje perfektní stabilitu náhrady v ústech a zároveň maximální šetrnost vůči kotevním zubům, včetně snadného atraumatického nasazení a vyjmutí.
Podmínkou úspěchu je však precizní příprava zahrnující kvalitní otisk, zhotovení vysoce přesného pracovního modelu a zkušenosti zubního technika s navrhováním optimálního individuálního rozložení konstrukce skeletu. Při nedostatečné přípravě je výsledný produkt problematický až nepoužitelný, protože přesnost 3D tisku „neodpustí“ žádnou chybu. To je hlavní důvod, proč jsou tištěné skelety v běžné praxi ještě velmi často vnímány jako technologie, která přináší více problémů než benefitů. Moji spolupracující lékaři jsou však nadmíru spokojeni a někteří na základě vyššího levelu kvality a efektivity skeletů zvýšili jejich produkci.

Celkové snímatelné náhrady nadstandardně individualizované

Celkové snímatelné náhrady v základní verzi jsou individuálním protetickým výrobkem klinicky zohledňujícím fyziologii konkrétního pacienta se zaměřením na maximální možnou funkční rehabilitaci bezzubosti, přičemž však na řešení mnoha detailních aspektů, které mohou zdokonalit celkový komfort pacienta, včetně vysokých nároků na estetiku náhrady, není v rámci „I“ kódů 070111 a 070121 již prostor. Pro náročné pacienty, kteří jsou ochotni uhradit zvýšené náklady sofistikovanějšího protetického ošetření, jsem proto zavedla náhradu „nadstandardní“, v rámci které lze rozšířit individuální péči o potřeby a přání pacienta. Tento typ nadstandardního ošetření je lukrativní jak pro laboratoř, tak pro ordinaci.

Cena celkové snímatelné náhrady nadstandardní zahrnuje:

  • Až 3 konzultace s pacientem v ordinaci ošetřujícího lékaře nebo v laboratoři, či prostřednictvím elektronické komunikace (např. po Skype) nad funkčností a estetikou náhrady – pro zohlednění všech realizovatelných přání pacienta.
  • Možnost vysoce individuálního vzhledu frontálního úseku náhrady, kupříkladu dle fotografií pacienta z doby před ztrátou vlastních zubů.
  • Detailní výběr konfekčních zubů, včetně keramických – primárně dle vzhledu a rozměru ztraceného chrupu pacienta. V ceně náhrady jsou konfekční zuby Major Super Lux – nákupní cena jiných vybraných zubů se připočítává.
  • Detailní probarvení a modelaci báze náhrady barevně a tvarově co nejdokonaleji imitující vzhled přirozených měkkých tkání. Na přání lze probarvit jen viditelné části báze náhrady – skryté části lze zhotovit transparentní. Propracovaně vymodelované anatomické struktury, včetně imitace podélné patrové řasy, papilly incisivy a příčných slizničních řas, nejenže zvyšují estetiku náhrady, ale také zpevňují materiálovou strukturu báze, což umožňuje zhotovit náhradu celkově gracilnější.
  • Konzultaci s pacientem po několikatýdenním zvykání na náhradu a případné menší korekce funkčnosti či vzhledu náhrady.

Celkové náhrady hybridní vyztužené kovovou konstrukcí

Spolu s optimální estetikou umělých zubů a dokonale vyřešenými okluzními vztahy je pro náhrady kotvené zásuvnými spoji zásadní přesnost zhotovené báze s pevně umístěnými matricemi zásuvných spojů. Tyto bazální aspekty úspěšného a trvanlivého ošetření hybridní náhradou zajišťuji unikátním řešením kovové konstrukce, která následně umožňuje zhotovit gracilní, přičemž však vysoce pevnou náhradu. Precizní umístění a spolehlivě pevné zapolymerování matric specifickým postupem s využitím přesného pracovního modelu ve výsledku nevystavuje ošetřujícího lékaře nepříjemným okamžikům při odevzdávání náhrady. Mnoho mých „hybridek“ funguje v rámci pravidelné údržby už více než 20 let.

Celkové/částečné náhrady z materiálu Deflex

Polyamid (termoplast) využívaný v technologii Deflex se ve srovnání s konvenčním metylmetakrylátem pro báze náhrad vyznačuje vyšší pevností v ohybu a pružností – díky těmto vlastnostem lze z polyamidu zhotovit nejen bázi, ale také funkční kotevní prvky částečných náhrad. Báze náhrady a kotevní prvky jsou tedy zhotoveny z jednoho kusu materiálu, což oproti standardní pryskyřičné bázi s drátěnými sponami umožňuje zhotovovat minimalistické zubní náhrady s vysokou pevností, retencí a stabilitou, kterými lze nahradit i jeden chybějící zub, což je pro mnoho pacientů vítaná neinvazivní cenově dostupná alternativa klasického můstku. Pro celkové náhrady představuje polyamid větší komfort z hlediska pevnosti náhrady. Mj. je tento materiál vhodný pro pacienty alergické na metylmetakryláty. V rámci pečlivého exaktního pracovního postupu lze polyamid vyleštit do vysokého lesku a minimalizovat tak retenci plaku. Polyamidové náhrady jsou již dostatečně prověřeny klinickou praxí a pokud jsou respektovány vlastnosti termoplastického materiálu a daný výrobní postup, umožňuje technologie Deflex zhotovovat velmi gracilní, pevné, komfortní, estetické náhrady, a to i do značně stísněných prostor, což je velmi efektivní indikační rozšíření zejména částečných snímatelných náhrad.

Celkové náhrady imediátní

Imediátní snímatelná náhrada je zásadní pro úspěch konečného protetického ošetření ve všech klinických situacích, které po extrakci zubů vyústí v úplnou nebo rozsáhlou částečnou bezzubost. Zejména u pacientů, kteří mají alespoň částečně zachované opěrné zóny vlastního chrupu, ale čeká je kompletní extrakce zubů, je velmi žádoucí ještě před zákrokem zaznamenat situaci otiskem, skusovým registrátem a nejlépe také fotografiemi, a to v dostatečném časovém předstihu pro výrobu imediátní náhrady. Jako zubnímu technikovi mi to umožní co nejvíce se přiblížit k optimálním mezičelistním vztahům bez jejich jinak složité a zdlouhavé rekonstrukce, ze kterých vycházím pro simulaci následné bezzubosti pacienta. Díky tomu dokáže erudovaný zubní technik zhotovit celkovou snímatelnou imediátní náhradu, která respektuje, a v případě potřeby také ihned rekonstruuje, mezičelistní vztahy, rehabilituje pacienta po estetické a částečně i po funkční stránce a klinicky žádoucím způsobem chrání a formuje měkké tkáně pro konečné protetické ošetření. Navíc je náhrada k dispozici okamžitě po extrakci chrupu bez nákladného a pro všechny zúčastněné stresujícího expresního zhotovení a dokáže poskytnout pacientovi mnohem větší komfort v této pro něj nepříjemné situaci. Dle mé zkušenosti uvítá takovýto postup ošetření naprostá většina pacientů.

Celková náhrada základní zhotovená na základě imediátní či dlouhodobě nošené náhrady

Klinicky vyhovující celková snímatelná náhrada, jako z principu nefyziologické protetické ošetření, je obtížně zhotovitelná. Dosud konvenční metoda využívající individuální otiskovací lžíce a skusové šablony již dle mé zkušenosti plně neodpovídá možnostem a potřebám moderní stomatologie, vyžaduje značnou erudici a je náročná na čas zubního lékaře, technika i pacienta – je tedy mj. také zbytečně nákladná. Dospět touto metodou ke klinicky funkčnímu výsledku je obtížné, protože zahrnuje práci s neanatomickými prvky v podobě voskových valů a neprověřeným rozsahem protézního lože, což značně ztěžuje dosažení dostatečné adheze a stability náhrady. Pokud však ve výrobním postupu exaktně zohledníme již nošenou náhradu (ať už imediátní či dlouhodobou), přestože může vykazovat určité nedostatky, posouváme se při záznamu výchozích parametrů pro zhotovení celkové snímatelné náhrady na zcela jinou úroveň, která nejenže umožňuje dosažení lepších výsledků než konvenční metoda, ale navíc s výrazně menšími nároky na čas, celkové náklady, a dokonce i zkušenosti ošetřujícího týmu. Stěžejním aspektem tohoto postupu je „biofunkční otisk“, kdy lékař sejme otisk protézního lože pomocí již nošené náhrady, která poslouží jako individuální otiskovací lžíce. Namísto tlaku prstů při otiskování nechá pacienta zkousnout ve vzpřímené poloze těla a hlavy. To zajistí rovnoměrné rozložení sil působících na otiskovací hmotu a protézní lože odpovídající funkční zátěži náhrady. Ve spojitosti se skutečností, že již nošená alespoň částečně vyhovující náhrada je tou nejpřesnější možnou individuální otiskovací lžící, jsou minimalizovány nežádoucí nepřesnosti ve stanovení funkčních okrajů protézního lože. V praxi se již jednoznačně prokázalo, že takto sejmuté otisky jsou zásadně přesnější než otisky pořízené konvenční metodou. Metoda biofunkčního otisku navíc zubnímu technikovi umožňuje snadné „zkopírování“ již nošené náhrady – u této kopie zachová parametry vyhodnocené lékařem a pacientem jako žádoucí (například postavení zubů) a opraví nedostatky (kupříkladu nevyhovující mezičelistní rozměr). Výsledkem je tedy vylepšená kopie stávající náhrady a pacient si tak mj. nemusí zvykat na zcela novou náhradu, která v případě jejího zhotovení konvenční metodou nevyhnutelně vykazuje mnohem vyšší míru rozdílných parametrů. Pro pacienta je toto zásadním argumentem, aby byl max. na několik hodin ochoten podstoupit bezzubost a poskytl svou stávající náhradu k uvedeným účelům. Ideální je předem instruovat pacienta, že v den otisku si náhradu sám odnese do zubní laboratoře, kde bude odlit model, náhrada vyčištěna a pacientovi max. za 3 hodiny vrácena. Vzhledem ke zkrácení výrobního postupu, který mj. oproti konvenční metodě ušetří v průměru 2 až 3 návštěvy pacienta v ordinaci, také není účtován příplatek za lžičky a šablony a pacient za krátký diskomfort získá protetický výrobek bez zásadní změny výchozích parametrů, ovšem s optimalizovanou funkčností a estetikou.

Celková náhrada kotvená implantáty – All on 4

Jedná se o podmíněně snímatelnou náhradu přišroubovanou na 4 implantátech, zhotovenou z vysoce kvalitního plastu a konfekčních zubů a vyztuženou velmi přesnou konstrukcí z titanu vyrobenou ve frézovacím centru podle schváleného modelu náhrady. Pro tento typ náhrad používám pouze kompozitní konfekční zuby nejvyšší kvality (momentálně jsou to na českém trhu zuby SR Phonares II od Ivoclar Vivadent). V rámci zhotovení této náhrady je třeba připravit velké množství pomůcek (pracovních modelů vč. mistrovského modelu s gingivální maskou, otiskovacích lžic, skusových šablon a modelů náhrady) a pečlivě připravit finální model náhrady před zpracováním ve frézovacím centru, včetně podrobné analýzy modelu konstrukce ve virtuálním prostředí. Podmíněně snímatelná náhrada, přes platformy implantátů spojená s kostí, vyžaduje pro dlouhodobou klinicky optimální funkci maximálně vyvážené rozložení žvýkacích sil. Je tedy nanejvýš žádoucí zhotovit nejprve provizorní náhradu pro dlouhodobější zkoušku funkčnosti in situ, podle které je pak zhotovena náhrada stálá (v případě, že se jedná o kompletní zakázku včetně provizorní i stálé náhrady, je provizorní náhrada v ceně). Zhotovení dlouhodobě funkční náhrady tohoto typu, se zachováním dobré prognózy zavedených implantátů, vyžaduje značnou erudici celého ošetřujícího týmu, včetně exaktní časově náročné práce zubního technika, který musí prokázat obsáhlé znalosti souvztažností stomatognátního aparátu a jejich bezchybnou aplikaci v rámci individuálního protetického výrobku.